Eurobarometrul de toamna arata ca atitudinile generale ale cetatenilor fata de UE au ramas in general stabile, in timp ce perceptia lor privind situatia actuala si perspectiva economica a fost dramatic afectata de criza financiara.

Margot Wallström, vicepresedinte al Comisiei Europene, responsabila pentru relatiile institutionale si strategia de comunicare, a declarat cu privire la sondaj: „Noul Eurobarometru reflecta dificultatile perioadei prin care trecem. Cetatenii sunt, fara indoiala, extrem de ingrijorati in privinta crizei economice. Provocarea care sta in fata UE este de a continua sa actioneze in sensul pachetului de redresare economica, adoptat recent. Se observa ca cifrele care reflecta sprijinul fata de calitatea de membru al UE si fata de beneficiile percepute care decurg din aceasta calitate nu au scazut. Aceste date sugereaza ca populatia vede UE ca pe o parte a solutiei”.

Caracteristica esentiala a sondajului este evaluarea pesimista pe care cetatenii UE o fac prezentei situatii economice si perspectivei acesteia.

Mai mult de doua treimi din cetatenii UE (69%, +20 de puncte procentuale fata de toamna anului 2007) considera ca situatia economica din tara lor este proasta, fata de 58% (+ 31) care evalueaza similar economia UE. Intrebati cum evalueaza situatia economica actuala la nivel mondial – intrebare care a fost introdusa in sondaj pentru prima oara – raspunsul a fost similar celui privind economia nationala, 71% considerand-o proasta.

De asemenea, asteptarile cetatenilor UE in privinta viitorului apropiat sunt foarte pesimiste. Mai mult de jumatate considera ca situatia economica din tara lor se va agrava in urmatoarele 12 luni, in timp ce 41% au aceasta opinie cu privire la intreaga UE si 49% cu privire la situatia economica pe plan mondial.

37% din cetatenii UE considera situatia economica (+ 17) ca fiind una din cele mai importante probleme la care tara lor trebuie sa faca fata in prezent, subiect care a devenit motiv principal de ingrijorare, la acelasi nivel cu inflatia.

Cei trei indicatori principali referitori la atitudinea generala fata de UE – sprijinul fata de calitatea de membru al UE (53%, + 1), beneficiile percepute care decurg din calitatea de membru (56%, + 2) si imaginea UE (45%, - 3) – sunt fie stabili, fie usor in scaderea fata de primavara anului 2008.

De asemenea, increderea in institutiile europene ramane la un nivel stabil – Comisia Europeana 47%, Parlamentul European 51% si Banca Centrala Europeana 48% – dar tendinta de a nu avea incredere in acestea a crescut usor.

Cu privire la conflictul din Georgia, Uniunea Europeana este privita de 26% din cetatenii UE ca fiind actorul care a jucat rolul cel mai important in terminarea conflictului, iar 60% cred ca acest conflict ar fi putut avea un impact asupra securitatii aprovizionarii cu energie a Uniunii Europene.

Aproape jumatate din cetatenii UE (48%) cred ca extinderea a intarit UE, iar aproximativ doua treimi (65%) cred ca disparitia zidului Berlinului a fost benefica pentru UE.

Dezvoltarea economica si impulsionarea cresterii la nivelul UE sunt percepute, in prezent, ca fiind obiectivul principal al construirii Europei (23%), iar 23% cred ca ameliorarea nivelului de trai pentru toti cetatenii UE ar trebui sa fie principalul obiectiv al construirii Europei.

Acest sondaj „Eurobarometru standard” a fost realizat de TNS Opinion & Social, in perioada 6 octombrie – 6 noiembrie 2008, pe baza de interviuri fata in fata cu 30 130 de persoane. Acest tip de sondaj este efectuat de doua ori pe an, primavara si toamna. Primele rezultate sunt disponibile pe site-ul internet al UE consacrat opiniei publice.

Romanii au cea mai buna parere despre UE

Potrivit sondajului, romanii au cea mai buna parere despre UE si cred intr-o foarte mare masura ca tara lor a beneficiat de apartenenta la UE.

63% dintre acestia impartasesc opinii pozitive despre Uniune, spre deosebire de britanici, unde doar 26 la suta din populatie are o impresie pozitiva despre UE.

Romanii cred, de asemenea, ca apartenenta tarii noastre la UE este un lucru bun. Ei ocupa locul patru intre cetatenii UE care apreciaza in mod pozitiv apartenenta la UE (66 %), dupa Olanda, Luxemburg si Irlanda. La nivelul UE, media celor care impartasesc aceasta opinie este de 53%.

De altfel, potrivit studiului, 69% dintre romani considera ca tara noastra a beneficiat de apartenenta la Uniune, in timp ce la nivelul UE aceasta opinie este impartasita de 56% dintre cetateni.

De asemenea, potrivit Eurobarometrului standard, romanii au o opinie foarte buna despre institutiile europene. Astfel, 55% dintre ei spun ca au incredere in Comisia Europeana, in timp ce la nivelul UE media este de 47 de procente. Potrivit statisticilor, increderea romanilor in Comisie a crescut cu cinci procente comparativ cu primavara lui 2008. Totusi, cea mai mare incredere in CE o au belgienii (64 la suta), iar cei mai neincrezatori in executivul european sunt britanicii (27%).

Romanii sunt, de asemenea, foarte increzatori in PE - 63%, fata de 51% la nivelul UE si 27% in Marea Britanie.

In schimb, intrebati daca au incredere in Banca Centrala Europeana, romanii au dat cele mai multe raspunsuri "nu stiu" (43%), in timp ce 45% dintre conationalii nostri s-au declarat increzatori in BCE.

Intrebati in legatura cu situatia financiara a gospodariei lor, 44% dintre romani au spus ca aceasta este buna, spre deosebire de 64 % la nivel UE, 92% in Olanda si 25% in Ungaria. Intrebati care este situatia lor la locul de munca, 40% dintre romani au spus ca este una buna, spre deosebire de media la nivelul UE, care este de 56 de procente.

De asemenea, intrebati daca apreciaza ca majorarea preturilor este cea mai mare problema a tarii lor, 48 % dintre romani au dat un raspuns pozitiv, in timp ce la nivelul UE media raspunsurilor afirmative este de 37 de procente.

Sentimentul negativ in legatura cu situatia economica predomina in randul cetatenilor Uniunii. O exceptie o constituie Romania, Bulgaria si Polonia unde, in ceea ce priveste situatia economica a UE, asteptarile optimiste le depasesc pe cele negative cu 10, 6 si respectiv 4 procente.

Asteptarile sunt de asemenea foarte mari in ceea ce priveste evolutiile in plan personal in Franta, Finlanda, Olanda si Romania.

Sursa: Mediafax,  Reprezentanta Comisiei Europene in Romania